Dospět potřebují nejen politici, ale i novináři

Minulé pondělí vypukla velká aféra ministra financí. Dle článku Hospodářských novin se ministr financí dopustil skandálního výroku:
“Omlouvám se za zlikvidované firmy, ale peníze šly do státního rozpočtu, mají z toho prospěch všichni lidé,” prohlásil na zasedání rozpočtového výboru Pilný.
Tento výrok se stal okamžitě široce citovaným, způsobil desítky rozhořčených reakcí politiků, včetně výzev k rezignaci ministra financí Pilného a šéfa GFŘ Janečka. Několik politických stran ho okamžitě použilo do předvolebních materiálů a reklam.
Druhý den se, při srovnání s audio nahrávkou zasedání výboru, ukázalo, že citace byla – slušně řečeno – nepřesná a skutečná citace byla zcela jiná a prakticky nezajímavá. Tlak na redakci vzrostl a redakce zvolila zvláštní řešení – potichu, bez poznámky, upravila citaci v článku na tuto.
“Omlouvám se za zlikvidované firmy, ale peníze šly do státního rozpočtu, mají z toho prospěch všichni lidé,” prohlásil Pilný při odchodu z jednání rozpočtového výboru.
Následně, za několik hodin, do článku přibylo upozornění na změny textu, ujištění, že si redakce za svou citací stojí, a přesná citace ministra ze zasedání výboru. Původní citace v článku zůstala, jak se sami můžete přesvědčit, pouze už jejím zdrojem nejsou zadokumentovaná slova ministra na zasedání rozpočtového výboru, ale údajná citace ministra při jeho odchodu. Slova, která padla pouze mezi redaktorem Ťopkem a ministrem Pilným, slova, která nikdo jiný neslyšel a ministr je popírá.
Je chybou trvat na citaci, která není dostatečně ozdrojovaná. Je chybou měnit zásadní část článku bez komentáře a vysvětlění. Je chybou paličatě trvat na své pravdě, i když vše ukazuje na vlastní chybu.
Tato chyba, následovaná mnoha obdobnými případy z jiných redakcí, ukazuje nedospělost redakce Hospodářských novin. Pokud někdo udělá chybu a v tomto případě se jednalo o vážnou chybu s kadencí pádu ministra vlády, je dospělé chybu uznat, omluvit se a nastavit změny v redakční a editorské práci tak, aby se do budoucna zminimalizovaly. V případě úmyslného pochybení jednotlivců zvážit i následky pro tyto osoby. To vše v tak jasném případě jako byl tento ještě týž den ve vhodné formě prezentovat čtenářům.
Podle události z minulého týdne to však vypadá, že redakce Hospodářských novin je zatím ve fázi puberťáka odmítajícího navenek jakouliv vinu a doufajícího, že se na to za pár dní zapomene. Já věřím, že půjde o dostatečný impuls umožnující redakci skokově dospět a začít pomalu dohánět etickou úroveň kolegů z New York Times či Washington Post.
print