Pohádky a manipulace MFDnes

V pondělí 11. 8. 2014 měla média zase aférku – na pražském magistrátu zasahovala policie. “Policejní razie” probíhala dle online médií téměř celý den.

V úterý jsem ve vlaku dostal MFDnes a “policejní razie” byla největším tématem novin.

Pro představu:

Titulni strana

Titulni strana

2.strana

2.strana

Titulka pražské přílohy

Titulka pražské přílohy

2.strana pražské přílohy

2.strana pražské přílohy

Takže toto je mediální pokrytí události MFDnes. Nejen po přečtení titulků, ale i obsahu článků a rozhovorů nabyde čtenář dojmu, že se jednalo o velký, mimořádný zásah, který svou intenzitou nemá v posledních týdnech a měsících obdoby.

A realita?

Stejně jako mnohokrát v posledních týdnech (zmíněno v citaci primátora v jedné větě) přišli do budovy magistrátu 2 – slovy dva – policisté v civilu, vyžádali si několik dokumentů, které obratem dostali a v klidu odešli.

Věděli tuto informaci novináři MFDnes? Samozřejmě věděli, už v pondělí v poledne. Tato informace byla dokonce známá všem novinářům čekajícím na magistrátu na reakci tiskové mluvčí a rozhodně si ji nenechali pro sebe:


To však novinářům MFDnes nezabránilo prezentovat tuto událost jako “policejní zátah”, kdy policisté na magistrát “vtrhli”, “strávili zde mnoho hodin” a začali mít starost o “záchranu reputace primátora Hudečka”.

Nemohu nezmínit “Etický kodex novinářů mediální skupiny MAFRA”, jehož první bod zní: 1) Povinností každého novináře je poskytovat čtenáři pravdivé, přesné a nezkreslené informace.

Prezentovat realitu stejně jako tito novináři, začnu je obviňovat z úmyslu. Nejlépe politického (majitel deníku => ANO proti TOP09 a je zrovna před volbami). A rozhovor o “ztracené reputaci Hudečka” tomu doslova nahrává. Ale to si nemyslím.

 

Ja si pro prostě myslím, že Adéla Paclíková, Pavel Švec, Vojtěch Janda, Karolína Kyselová a Barbora Poláčková jsou pouze neprofesionální, hloupé a laciné mediální mrdky, které této profesi dělají ostudu. Na seznam hanby přidejme editora MFDnes Bohumila Špačka, šéfredaktora Jaroslava Plesla a ředitele redakce Jiřího Kubíka, kteří za obsah novin zodpovídají a – předpokládám – toto vydání schválili.

PS: nemám žádný vztah k pražskému magistrátu, TOP09, nejsem ani jejich volič, ani podporovatel. Jsou mi ukradení. Ale není mi ukradený vliv a manipulace médií.

Update: zmiňované autory a management jsem požádal o vyjádření, pokud přijde, doplním ho sem.

Update 16.8.: Reakce od autorů či redakce není žádná. Asi se urazili (jejich kolega Václav Hnátek se mnou na Twitteru celkem energicky a nesouhlasně diskutoval), měkoty.

print

3 thoughts on “Pohádky a manipulace MFDnes

  1. poslední skaut says:

    Dobře napsáno – 1*

  2. Tomáš says:

    Člověk si občas říká do jaké míry se tohle dá považovat už za lež. Kdykoliv je v novinách téma, o kterém mám přehled, vidím jak moc jsou informace zavádějící, zkreslené, nadhodnocené a tendenční. Ostatní věci jako tohle nedokážu posoudit, ale jistá dušička pochybností ve mně vždy je.

    nemyslím si, že tady u nás funguje ovlivňování novinářů z vrchu a že dostávají ve velkém zadání. Z lajckého pohledu je současný stav ze strany novináře kombinací neodbornosti, nedostatku času a potřeby udělat ten velký titulek. Na druhé straně je čtenář, který nerad o informacích přemýšlí a rád má závěr už přechroustaný a na zlatém podnosu, což zveličování banálních informací splňuje.

    V naší republice jsou ty nejčtenější noviny ne plné informací, ale plné závěrů. Ač mě současná situace dlouhodobě vadí, nevidím z ní východisko. Na jedné straně není dostatečná vůle čtenářů vyjádřit nevoli nebo udělat změnu a na druhé straně je pohodlnost novinářů, kdy jim prostě současný přístup prochází a nepotřebují to dělat lépe a hlavně náročněji.

Comments are closed.