Dělníci kontra inteligence

Horníci dolu Paskov vážně uvažují nad stávkou. Není to překvapení – důl má být zavřen a 2500 z nich propuštěno.
Dle platné kolektivní smlouvy jednotlivým pracovníkům náleží finanční odstupne (včetně zákonného) ve výši 7-12 měsíců. Na úřadech práce jsou pro ně připravovány rekvalifikační kurzy.

Dnes se touto situací zabývala Česká vláda, a vážně zvažuje finanční pomoc NWR (majitel OKD a dolu OKD Paskov) ve výši 4-6mld korun.

Před několika lety – 2009 až 2010 – přisla do ČR krize, která tvrdě zakousla do spousty oborů, IT nevyjímaje. V těchto dvou letech bylo propuštěno více než 5000 lidí z IT.

Zkusme obor bližší hornictví – stavebnictví. Pokles indexu stavební produkce od roku 2010 do roku 2012 je 11%. Počet osob zaměstnaných ve stavebnictví poklesu od roku 2008 z 410 tisíc na 355 tisíc, meziročně 2011-12 o 25000 osob.

Nepamatuju si ani na žádné stávky a demonstrace, dokonce ani na jednání vlády o pomoci jednotlivým IT/stavebním firmám či vytvoření specializovaných rekvalifikačních kurzů pro propuštěné pracovníky.

Jsem dalek odmítání pomoci propuštěným dělníkům. Ale je bezpodmínečně nutné podmínky a pravidla pomoci definovat jasně, předem a porovnatelně. A nikoliv ad-hoc náhodně vybírat firmy s mediálním dopadem a ty nesystematicky dotovat.

Těžko se mi hodnotí přiznání jednoho horníka z ranního vysílání ČRo, kdy se svěřil mikrofonu, že “je zvyklý 15 let pracovat na Paskově, a že opravdu nevidí důvod, proč si zvykat na práci na jiném dole OKD, že zůstane tady”.

Připomnělo mi to jeden z vládních nápadů kolem výstavby dálnice D8 přes České středohoří z roku 2000. Tehdy se vážně uvažovalo vybudovat 15km dlouhý tunel pod nejcennější částí přírody a využít k tomu nezaměstnané horníky z 15km vzdáleného Mostu a okolí. Tehdejší šéf hornických odborů se nechal slyšet, že rozhodně nepřipadá v úvahu, že by horníci dojížděli do práce 15km a to ani autobusy na náklady státu.
Než jezdit takovou dálku, raději budou na podpoře.

print

One thought on “Dělníci kontra inteligence

  1. Tesy says:

    Ono přesunout horníky ze Staříče (důl Paskov) do Karviné taky nedává smysl (zaměstnat jen tak navíc o 2500 horníků jinde) navíc v Karviné se nerozšiřuje dobývací prostor a o karvinské uhlí není až takový zájem, protože není tak kvalitní jako to ve Staříči. Na druhou stranu chtít “dotace” po státu v době “krize” (rsp rozkradení) je hloupost také.

Comments are closed.