Proč AppleTV?

V předchozím postu jsem trochu popsal, proč končím s PC a Windows Media Center. Ok, ale proč proboha zrovna AppleTV?

Apple je velmi chytrá firma. Výběr je možné vysvětlit jediným slovem – “ekosystém“. Ti zasažení už chápou, pro ostatní malé vysvětlení. Pro Hulan-ovce, popisuju stav května 2012, ještě před rokem by mi toto jedno slovo nestačilo.

Postupem času se nám doma objevuje stále více zařízení s jablkem. Začalo to iPodem, následoval iPhone (dneska 2 kousky), iPad (1-2ks), MacMini, Mac Book Air a AppleTV. Do toho používáme 2 tiskárny, 2 PC notebooky, Synology NAS, XBox a nějaké ty digi/analogové raritky. Vše spolu – kupodivu – celkem slusně spolupracuje, i když hlavně přes sdílené disky na NASu.

Apple zařízení ale mají – oproti Windows – jednu výhodu. Vše se automaticky propojí úplně samo, přes 1 login, bez jakéhokoliv nastavování a použití je směšně snadné. Prostě skutečný plug-&-play.

Příklad? Vybalím AppleTV, zaloguju pod iCloud učtem, vidím všechnu muziku, vidím všechna multimedia na všem iTunes po baráku, AirPlay funguje okamžitě z libovolného desktopu/iPad/iPhone na AppleTV. A to aniž bych na jakémkoliv zařízení cokoliv nastavoval, zapínal, potvrzoval.

AirPlay

BTW, AirPlay – kdo nezkusil, nepochopí. Velmi podmanivá funkce. Koukám na iPhone na YouTube funny video. Chci ho ukázat dětem, ale to na iPhone ve 3 lidech neni ono. Kliknu na 1 tlačítko, a video ve full kvalitě běží v televizi.

Nebo k Vám přijede tchýně a chce vidět fotky z dovolená. Ti praktičtí je promítnou na notebooku. Ti odvážní zkusí propojit ntb nějakým kabelem a s trochou štěstí jím fotky proletí digitalně. My AppleTV ovce pustíme televizi a rozvalíme se v gauči. Fotky už jsou buď v iCloud/iTunes a tam si je najde AppleTV, anebo je prostě pošlem z iPadu přes AirPlay. A když je potřeba ukázat mapu, přepnem na Google Maps a obraz mapy z iPadu je i na TV. Easy.

A hry přes AirPlay? To je úplně jiná story. Zeptejte se nějakého dítěte…..

Anebo se zeptejte Petra Máry, jak používá AppleTV na svých přednáškách, školeních a prezentacích. Geniální.

A kdo pozorně četl můj předchozí post o opuštění Windows Media Center, všiml si AirPlay ready třeba u zesilovače…….

 

Bez chyb? Ale kdepak

I AppleTV má své chybičky. Třeba

  • všechny filmy musí být v H264, v MP4/M4V kontejneru. (ale je to moderní formát a kontajner s pár bonusy). O tom bude další povídání.
  • Nemá v sobě úložiště, jen asi 8GB SSD disk na cache. Takže buď vše streamuju z Apple serverů (muzika, koupené filmy), anebo tahám po lokální síti z iTunes
  • Jo, tohle “anebo” je taky problém. iTunes API není veřejné, takže ho přímo a hlavně plně nepodporuje žádný NAS. Takže filmy z NASu běží první do iTunes (Mac/PC) a odtud teprve do AppleTV (stejný stream, žadný přepočet či uprava dat se nekoná). Tím problémem je nutnost mít zapnutý nějaký komp s iTunes. Ale řešení tu je (AppleTV na 99% umí takový stroj probudit, když ho potřebuje)
  • AppleTV nepodporuje jiná rádia, než ta co jsou v Apple Radio Directory (v každém iTunes). Neumí (resp. umí, ale nechce se mu) brát ručně zadaný stream. Takže CZ rádia jsou mimo hru. (btw, proč nejsou v tom iTunes adresáři? Podle množství nemůže být problém se tam dostat)
  • Sice umí česky, umí české titulky, ale v nastavení je není možné vybrat jako defaultně zapnuté. Nechápu.
  • Majitelé AppleTV1-2 nadávají na UI nového AppleTV systému (prý nepřehledné), mě ale naprosto vyhovuje. A je pro lidi, má dítka se v něm zorientovala během 10s.

Ale zpět k pvodu, každá technologie má své plusy a mínusy. Pro každého jiné. U mě výhody zcela přehlušují popsané nedostatky. Ale zeptejte se mě za rok 😉

print
Tagged , , ,

6 thoughts on “Proč AppleTV?

  1. Jan Vobruba says:

    Ahoj,

    Moc pekna serie clanku o domacim videu.
    Mel bych par otazek.

    Jaky NAS ted pouzivas? Porad Synology?
    Kdyz rikas, ze je NAS pripojen porad k pocitaci kvuli itunes, mas ho tedy pripojen pres usb? Anebo pouzivas itunes server na NASu?
    Ten dalkac logitech harmony ovlada vsechny zarizeni? Tv, reciever, apple tv, sat, …
    Vse je propojeno wifi anebo zaklad pres 1gb ethernet?
    Mas po ruce i nejake zakladni schema propojeni? Resim podobny problem 🙂

    Zkousel jsem Airplay a zdala se mi tam dost velka prodleva pri prenosu do TV …

    • michal says:

      1) Porad Synology CS407, s 3.1.1636 FW (posledni, dalsi uz na nej asi nebudou), 4x 1TB HDD
      2) pres 1GB sit. iTunes server neupouzivam (umi jen audio a jeste divne)
      3) Logitech – nepouzivam, ale ovlada vse co ma infra a umi se to i naucit (stahne si to kody z webu anebo si “precte” kody z origo vysilacek). SW na nastavovani vysilacky (a serii prikazu) je velmi dobre udelany, ale i tak mi to moc nevyhovuje (vysilacka ocekava, ze vsechna zarizeni budou v predem znamem stavu – treba vypnuto. A ona vse pozapina a prepne zdroje apod. Pokud je neco v jinem stavu – coz je vetsinou – bud cast zapne a cast vypne, anebo se to ruzne pomota. A pak ovladani na vysilacce na prepnuti na individualni zarizeni je dost opruz )
      Pri jednodussim scenari ovladani a propojeni zarizeni to ale funguje dobre.
      4) 1GB/100Mbit ethernet. min u AppleTV/NAS/iTunes mnohem spolehlivejsi nez Wifi, Airplay z iPhone/iPad je pres Wifi.
      5) radeji ti to popisu do telefonu, nez to kreslit ;-). #lenost
      6) u iPadu po zapnuti sleduju tak 1-3s cekani, ale pak je reakce okamzita a zpozdeni (obraz iPad/obraz TV) velmi maly (+-0.1s)

  2. Jan Vobruba says:

    Ok, diky.
    Takze itunes data na NASu jsou pripojeny k mini jako sitovy disk?
    A jak jsi to tedy vyresil s dalk ovladaci? Hlavne zapinani pristroju, prepinani programu – kazdy pristrij zvlast?

    • michal says:

      dalk. ovladanim ovladam pouze AppleTV. Na MacMini nic neprehravam (resp. jen vyjimecne a neni to bezny scenar). MacMini pouzivam jako normalni domaci desktop (fotky, home videa apod).

      • Jan Vobruba says:

        Ja myslel, jestli pouzivas dalkac na TV, apple tv, reciever i satelit anebo jsi byl schopen to nejak konsolidovat …
        idealne zapnout vsechny zarizeni a pak zapnout nejaky vstup a v pripade satelitu prepinat kanaly, v pripade apple tv se pohybovat v menu .. a pak zase vse vypnout.
        Repro mas pripojene k tomu Pioneer receiveru?

        • michal says:

          Ten Logitech to dokaze trochu zkonsolidovat, ale praxe ukazala, ze je to pro deti a zenu celkem nepohodlne a 3 vysilacky vyhraly (a mys k MCE). ALe je to hlavne dane fakt blbym prepinanim mezi zdroji na Logitech vysilacce.

Comments are closed.