Předražená EET – po schůzce s min. Babišem zatím nejasno se světlem na konci tunelu

Při mém vystoupení v pořadu 90′ na ČT24 mi ministr Babiš slíbil odkrytí všech utajovaných smluv ze strany GFŘ.

Po pořadu jsme se domluvili, že se kvůli tomu sejdeme na ministerstvu se jeho lidmi a tato schůzka se uskutečnila dnes ráno. Kromě pana ministra se schůzky ze strany ministerstva zůčastnil generální ředitel GFŘ p. Janeček a ředitel SPCSS p. Dzurilla.

Diskuze se celou dobu točila kolem skutečných nákladů na EET v současném fungování a nákladů vyplývajících ze zrušeného VŘ na EET z prosince 2015.

Hlavním problémem bylo, že p. Janeček prezentoval některá čísla nákladů na EET zejména pro IBM, ta však velikostně neodpovídala částkám z uzavřených JŘBU a objednávek vůči IBM a přesný rozpad nákladů odmítl poskytnout. Výmluv jsem slyšel mnoho, namátkou “jde o obchodní tajemství IBM“, “ok, chápu že zadání GFŘ co má IBM udělat by mohlo být veřejné, ale stále nevím, zda se nejedná o obchodní tajemství IBM“,”Nemohu vám dát předávací protokoly na implementaci EET od IBM, protože zatím neexistují, nebylo to dosud předáno a zaplaceni a tak vám přeci k tomu nemohu dát žádné informace“, “V provozních nákladech na ADIS prakticky žádné náklady na EET nejsou“, atd.

P. Dzurilla oponoval některé náklady ze zrušeného VŘ, bohužel však je toto VŘ stále vedeno v utajeném režimu “vyhrazené”, tak nemohl zmiňovaná čísla podložit písemnými materiály. Čísla, co mám dostupná já jsou 5x menší. Zpětně si myslím, že náklady na jednorázové pořízení HW byly omylem vynásobeny 5 lety provozu. Zde jsme se dohodli, že SPCSS se pokusí dosáhnout zveřejnění zadání VŘ a odevzdaných nabídek, a to alespoň těch částí (90%), které nespadají pod utajení. A ja budu hledat cestu, jak tytéž materiály legálně zveřejnit nezávisle na SPCSS.

P. Janeček mi potvrdil existenci dvou JŘBU pro IBM v částce kolem 190 mil. Kč bez DPH každá z konce roku 2016 (známa byla informace pouze o jednom JŘBU), takže GFŘ s IBM uzavřelo 2 smlouvy za celkem téměř 400 mil. Kč bez výběrového řízení a odmítá zveřejnit za jaké práce.

Po několika velmi důrazných žádostech min. Babiše ve stylu “přeci nemůžete tajit, za co utrácíte peníze. Ukažte mu všechno, já sám to chci také vidět” jsme se rozešli se slabým příslibem, že GFŘ mi poskytne podrobnosti o smlouvách s IBM a soupis prací a jejich rozsahu, které si GFŘ objednává. Zda k tomu skutečně dojde je samozřejmě nejisté, odolnost českého úředníka je vysoká, ale uvidíme.

Nezávisle na této schůzce včera dostalo MF ČR mé odvolání proti neposkytnutí údajů o smlouvách s IBM ze strany GFŘ, takže i když p. Janeček neposkytne slabě přislíbené údaje, může mu to ministr Babis prostřednictvím svého úřadu v rozhodnutí o odvolání přikázat.

Stay tuned….

print

5 thoughts on “Předražená EET – po schůzce s min. Babišem zatím nejasno se světlem na konci tunelu

  1. Lenka says:

    Držím ti palce, aby to vyšlo !!!

  2. Lukas says:

    Podle toho se zdá, že Babiš není zase v něčem tak moc “bad guy” jak se často vykresluje… 🙂

  3. Fanda Bláha says:

    Držím palce a dávej pozor kolem sebe, až pojedeš autem..táta

  4. Já tedka nevím, jestli to má smysl takhle fejkovat jako obchodní tajemství.. Private sector by to za takový prachy nikdy nekoupil tipuju, tak by to klidně mohli pustit ven, aniž by si tím ublížili v dalších obchodech. Leda by “obchodní tajemství” znamenalo ochranu dalších podobných šméček v budoucnu…

    • michal says:

      ano, to obch.tajemstvi je “zpusob”, jak udrzovat takto vysokou cenu.

Comments are closed.