“Správná” Czech QWERTY klávesnice pro OS X (vylepšeno)

Jedna z často používaných klávesových zkratek OS X je Command-`. Tato zkratka obvykle přepíná mezi okny jedné aplikace. (Finderem počínaje a Mac Office konče).

Je tu jeden problém – Czech QWERTY (i Czech QWERTZ) klávesnice má znak ` schovaný na úplně druhé straně klávesnice. Namísto vlevo nahoře nad Tab je kdesi nad Enter. Stejně tak podivné znaky české klávesnice s Option+ klávesou.

Po roce používání OS X mě to už naštvalo, tak jsem si stáhnul Ukelele a klávesnici upravil. Všechny klávesy zůstaly stejné, pouze tlačítko “" nad Tab funguje stejně jako na anglické klávesnici (po stisknutí znak "” a se Shiftem “~”. Podobně s dalšími klávesami.

CZ klávesnice

CZ klávesnice s Option key

Instalace je snadná. Stáhni si soubor Czech – QWERTY improved obsahující dva soubory. Layout klávesnice a ikonu. Oba soubory zkopíruj do “/Library/Keyboard Layouts/” (třeba pomocí Shift-Command-G ve Finderu). Potom v “System Preferences –> Language & Text –> Input Sources” najdeš “Czech – QWERTY improved” klávesnici. Stačí ji přidat a původní českou odebrat.

Czech - QWERTY modified in Preferences

Modifikovaná Czech – QWERTY klávesnice v Nastavení

PS: Otestováno od Mountain Lion 10.8.1 do MacOS Mojave 10.4.x

print