Vážně nevážný či nevážně vážný Zeman? Ne, klaun s kašpárky

Kmoníček: 90 procent Zemanových výroků neberte vážně.

Z rozhovoru šéfa zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hyneka Kmoníčka pro Hospodářské noviny:

HN: Promiňte, to nemáme brát slova hlavy státu vážně, protože jen tak plácá?

Vzniká to celé jednoduchým způsobem: Při výjezdu pana prezidenta do regionů se v malém českém městečku X místní občan A zeptá na velmi zvláštní otázku, na vyslovený diplomatický nesmysl. A prezident na ni na místě odpoví. Viz proč nemáme ambasádu v Jeruzalémě. To není dlouhodobý plán, jemuž bych musel čelit a přinášet profesní argumenty. Pokud by tyto věci byly součástí politiky, ne součástí výroků, nemohl bych se smířit s 99,9 procenta z nich.

HN: Vy to tedy berete tak, že prezident sice něco říká, ale nemyslí to vážně? Navíc na případný nesmyslný dotaz se snad nemusí odpovídat nesmyslem, ne?

A jsme zase u toho pojetí prezidenta. Kdyby to bylo klasické české prezidentství stařečka na oblaku, odpověděl by dlouhou humanitární frází, která by neznamenala nic. Prezident prostě s těmi lidmi diskutuje a řekne svůj vlastní, okamžitý názor. To neznamená, že má takový plán. Na ne úplně smysluplný dotaz nemůžete dát smysluplnou odpověď, pokud nechcete jít do dvouhodinové přednášky. Takže se dopustíte zkratky nebo bonmotu.

HN: Čili je v tom známá a zřejmě nepotlačitelná Zemanova touha provokovat?

Ale samozřejmě, protože prostě Miloš Zeman je vášnivý diskutér, který vždycky jde za nějakým bonmotem. Bonmot je v principu zkratkou. Jakmile tu zkratku začnete rozebírat logickou, dlouhodobou analýzou, tak je to stejné, jako když logicky rozeberete vtip.

Ovčáček: Prezident na otázky občanů odpovídá s veškerou vážností.

Následující den přišly z Hradu nové instrukce.

Pan ředitel Kmoníček evidentně zabrousil při rozhovoru s novináři do své oblíbené břitké ironie.

Ale teď vážně.

Neexistují hloupé otázky, říká  pan prezident, který si právě dotazů občanů, které často zaznívají při návštěvách regionů, velmi váží. A také na tyto dotazy pan prezident s veškerou vážností odpovídá.

Pro přímo zvoleného prezidenta jsou návštěvy krajů, setkávání s občany měst a obcí, jednou z nejdůležitějších aktivit, ne-li nejdůležitější.

PS: Ovčáček tento text uveřejnil na svém osobním Facebooku, s přístupem pouze “pro přátele”. Vskutku neobvyklá taktika šíření zpráv veřejnosti.

 S veškerou vážností a křisťálově upřímně konstatuji, že na Hradě sídlí klaun s bandou kašpárků.

print