Kouknu se NEN pod sukni – smlouva s MMR

Při mé pomoci Odboru hlavního architekta na MV ČR jsem se, při schvalování nových smluv NEN a rozvoje NIPEZ, dvakrát potkal s lidmi s MMR, s pány S. Bodganovem a s A.Havránkem. Tato setkání probíhala převážně ve sporech ohledně nákladů a potřebných funkcionalit, které MMR u projektů plánovalo.

V únoru, po 2 měsících práce na Hlídači veřejných zakázek, jsem si začal psát s lidmi z MMR ohledně drobných úprav Open dat, která NIPEZ (a Věstník veřejných zakázek) publikuje. Po pár mailech jsme se domluvili na osobní schůzce, která by pořešila už technické detaily a diskuzi urychlila. Na této schůzce jsem se s pány setkal podruhé. Tentokrát schůzka probíhala ve velmi přátelské a tvůrčí atmosféře. Během pár minut jsem nutné změny probraly, MMR je plánuje nasadit během pár týdnů (milé překvapení). V další diskuzi jsme se dotkli NENu, šílenosti a předraženého nefunkčního systému, který MMR nutí  celé státní správa.

Jako “Iťák” jsem se nad celým systémem rozčiloval a divil se, že je MMR ochotno platit na něco tak zoufale nefunkčního a nebezpečného tak obrovské peníze. A že je s podivem, když MMR vlastní zdrojové kódy, že si samo neověří skutečný důvod pomalosti (a až faktické nefunkčnosti) NEN. Výsledkem diskuze byla dohoda, že se pokusím zanalyzovat NEN a dodat MMR analýzu NEN z hlediska škálovatelnosti a výkonu, zaměřenou na interní části, architekturu a databázi NEN.

Z mé strany jsem měl pouze tyto podmínky: přiměrenou součinost dodavatelů (zejména O2 a TescoSW), zveřejnění výsledků analýzy v takovém rozsahu, aby to neohrozilo bezpečnost NEN a odměnu ve výši obvyklé komerční sazby za tento typ práce. A na tom jsme se dohodli. MMR mi zaplatí pouze hodinově objednanou a vykázanou práci, v maximální výši 200.000 Kč bez DPH.

Zda a jak moc bude výsledná spolupráce úspěšná bude bohužel hodně záviset na součinosti dodavatelů, kvalitě dokumentace a korelace testovacího prostředí s produkčním. Jsem velmi zvědav, jak moc ochotně si nechají dodavatelé pustit do kožichu veš a ještě se od ní nechat zkritizovat.

O průběhu a výsledcích této velmi zajímavé práce vás budu pravidelně informovat. Stay tuned!

print

7 thoughts on “Kouknu se NEN pod sukni – smlouva s MMR

  1. Tak pozor ať se neumažete Michale, dovedu si představit ten “humus” ale ne jak Vás k němu pustí.
    Ale jsem rád že na to máte chuť (odvahu?)
    Jsem na příjmu
    Zdeněk

  2. koderka says:

    zacala bych textBox1.IsUndoEnabled=false; 🙂

  3. Michal Zobec says:

    můžu se na něco zeptat? zaujaly mne ty notifikace o digitálním podpisu. to jste tu objednávku za obě strany podepsali digitálně? jakým nástrojem se to dá udělat aby tam zůstaly oba podpisy? všichni mi říkají že to není možné mít dva podpisy v dokumentu … evidentně to asi jde … děkuji 🙂

    • michal says:

      Ano. Normalne pres adobe Acrobat. Po podepsani ho nesmite zamknout (tusim, byl jsem az druhy)

      • Michal Zobec says:

        aha, no to asi budou muset používat oba signující, že? já adobe acrobat (ten placený) vůbec nepoužívám, a jen kvůli podpisům mi to připadne poněkud zbytečné. doufal jsem že to bude umět třeba 602 software signer, jen jsem o tom nevěděl, tak nic … 🙂

Comments are closed.