iPhone, jaký by měl být

Jsem věrným – už od první generace –  ale postupně méně a méně nadšeným uživatelem iPhonu. Nadšení z novinek a zkoumání nových možností nového telefonu už nezůstalo prakticky žádné. Nejhorší je, že trend, kterým HW iPhone postupuje, se začíná míjet s mými požadavky na telefon.

Takže mi nezbývá než popsat mé požadavky na nový iPhone a doufat, že si to v Cupertinu přečtou ;-).

  1. Doba provozu
    Je hezké, že každá generace telefonu má rychlejší CPU a GPU, a je tenčí, ale doba provozu na baterie se nemění. Děkuji, už nechci tenčí telefon, který jde snadněji ohnout v kapse. Já (nutně) nepotřebuji 2x rychlejší telefon. Já chci klidně silnější, těžší kousek, který vydrží 2 dny provozu. Alespoň 2x více než dnes.
  2. Odolnost
    Aktuálně nosím po kapsách iPhone 6. Už 2x jsem ho v kapse ohnul. To se mi nestalo ani jednou s libovolnou předchozí generací. Asi daň za velikost a tenkost. Daň, o kterou jsem se neprosil.
    Stejně tak odolnost displeje telefonu na náraz je pořád stejná, jen velikost a cena displeje roste. Tenkost telefonu si stejně neužiju ani 1 minutu, když současně s telefonem kupuji obal dvojnásobující tloušťku telefonu.
    Kašlete na tenkost, přidejte na odolnosti. A klidne tloušťce a váze.
  3. Vodotěsnost
    Vyhodit telefon za 20.000,- po jednom pádu do vany je nejenom trapný, ale i nasírací. Chci a trvám na vodoodělném telefonu. Spolu s odolnosti proti mechanickému poškození se toto brzo stane mým show-stopperem s Apple. Já nepotřebuji design skvost, jehož užitné vlastnosti podstatně omezují reálnou použitelnost telefonu v běžném životě. Já chci telefon, který sice pěkně vypadá, ale současně funguje a vydrží. Krása je sekundární, použitelnost primární.
  4. Charging cable hell -> Bezdrátové nabíjení
    Nabíječky a nabíjecí kabely jsou zlo. Pokud máte “standardní” sadu Apple produktů – iPhone, Watch a MacBook, musíte s sebou tahat ke každému zařízení extra nabíječku a extra kabel. A fámy praví, že příští iPhone má být bez Audio jacku, s bezdrátovými sluchátky. Takže čtvrtá sada kabelů je na světě.
    Přiznávám, to nedám. Už nyní na dovolené či služební cesty NEVOZÍM Apple Watch. Kombinace extra kabelu a denního dobíjení je na mě moc.
    Apple, chci jednotné, vzájemně kompatibilní a nejlépe současné nabíjení pro iPhone , Watch a bezdrátová sluchátka v různých kombinacích. Prostě nějakou plochu, kam bez ladu a skladu pohodím zařízení a ono se přes noc nabije. OK, když budu potřebovat rychlost, použiju kabel. To beru. Ale s dalším samostatným nabíjením na sluchátka už za mnou nechoď.

 

Nechci toho moc, až na lehce idealistický bod 4 je vše technicky možné, relativně snadné a konkurence už to má. Nechci více krásy, chci více použitelnosti. Díky.

A co vy, jaký by měl být váš příští iPhone? PS: iPhone x Android x cokoliv flamewars v komentářích mě nezajímají.

print

Tagged

6 thoughts on “iPhone, jaký by měl být

  1. David Rektorys says:

    Presne z toho duvodu jsem uz pred nekolika lety presel na Samsung, v tuhle chvili model S5, a naprosta spokojenost. Otevrenost systemu je vitanym bonusem.

  2. S tou větší baterií to není tak jednoduché:
    http://m.imore.com/myth-thicker-iphones-longer-battery-life

  3. mikiqex says:

    Stejně jako kdysi fotoprůmysl zahájil nesmyslné megapixelové války, tak u mobilů a laptopů se (za mě stejně nesmyslně) soutěží v tenkosti. Dalo by se říci, že o kolik mm Apple ubere, o desetinásobek mm Hg mi přidá (krevního tlaku při sledování keynote).

    U mě je to i velikost, se svým 5S jsem spokojen, možná bych i měnil za 4.7″ iPhone 6(S), ale 5.5″ pádlo tedy rozhodně ne. Přítelkyně teď vybírá nový dual-SIM Android a všechny použitelné jsou 5.5″ :-/

    Absence audio jacku mě VELMI mrzí, když jsem před lety přešel od HTC k iPhone, jednou z podstatných plusů bylo, že mohu při nabíjení používat sluchátka, aniž bych musel řešit nějaké pitomé redukce. A silně pochybuji, že Apple do iPhonů začne dávat dvě USB-C zdířky.

  4. woopsname says:

    Apple zaspal dobu.. Měl jsem iphone od 3g po 4s, teď chvíli SE.. i přes spoustu peněz v aplikacích a podobně jsem se rozhodl že s Apple končím..
    Android mi nabízí za čtvrtinu ceny co Apple to samé, jako bonus mohu používat dvě SIM v jednom telefonu a otevřený systém s takřka nekonečnými možnostmi přizpůsobení..
    Od šablon zpráv, přes profily automaticky nastavující vše potřebné (zapínání/vypínání wifi, bluetooth, data , hlasitost, aplikace… podle toho jestli jsem v autě, doma, v práci a podobně) a šetří neuvěřitelným způsobem baterii. Běžně dva a půl dne tam, kde s iPhonem jsem večer už musel nabíjet..
    Design není tak líbivý jako Apple, taky to má občas nějakou mouchu, ale poměr cena/výkon je něco o čem si Apple může nechat jen zdát.. Odolnost +- stejná, ale cena oprav nebo i celého zařízení čtvrtinová. Nabíjení přes mikro USB nebo bezdrátově Qi (a dá se snadno doplnit i do telefonu, který to neumí v základu..)

    No nic, trochu jsem se rozepsal.. byl jsem hodně velký fanda Apple, ale po přechodu na PC a Android jsem prostě nadšený.

  5. Doporučuji vyzkoušet Windows Phone – po 3 letech experimentování jsem se pokorně vrátil k iPhonu 6S, a momentálně mě nenapadá, v čem by mohl být iPhone 7 lepší. 6S mi s trochou štěstí vydrží 2 dny bez nabití, neohnul se mi (pravda, nosím ho spíš v tašce, ale zase s klíči a jen s krytem zad..), do vody jsem ho ještě nehodil, ale třeba při sprchování se nebojím ho nechat v koupelně na pračce. Bezdrátové nabíjení jsem na Lumii během 3 let využil celkem 1x, a to ještě jen zkusmo někde na návštěvě (jako sranda dobré, ale když se iPhone přes kabel nabije za +- 90 minut, tak není moc co řešit). BT sluchátka Jaybird BlueBuds X i po 3 letech vydrží hrát cca 8h na jedno nabití) – déle snad ani poslouchat hudbu v kuse nechci 🙂 Podobný problém mám s 2 roky starým Macbookem Pro – trochu mi chybí čtečka otisků prstů, ale kupovat kvůli tomu nový stroj nedává smysl.

  6. Lukáš says:

    Tedy chodit s telefonem do koupeny, to už je dobrá “úchylka” 😀

Comments are closed.