Mynářova vila – otázky, které nepadly (a doufám padnou)

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář si koupil vilku v Praze Strašnicích. Na tom by nebylo nic divného, pokud by cena vily nebyla 2x-4x nižší, než je cena obvyklá v čase a místě.

Lehce jsem sledoval mediální pokrytí této události na online médiích a na ČT24 a byl jsem zklamán přípravou a otázkami, které kladl redaktor ČT24 v exkluzivním 7 minutovém rozhovoru s Mynářem.

V následné “Twitter diskuzi” hlavně s Ondřejem Malým a zástupcem šéfredaktora zpravodajství ČT Františkem Lutonským jsem si uvědomil, že chybějících otázek – o odpovědích nemluvě – je více.

1. Jaký máte odhad ceny rekonstrukce nemovitosti a na základě čeho byl proveden?

Mynář obhajuje nízkou cenu nemovitosti dvěma argumenty.

  • nutností celkové rekonstrukce
  • cena nemovitosti byla vyšší než za kolik ji koupil předchozí majitel

Druhý argument je lichý, je použit pouze na odvedení pozornosti.
První argument Mynář nikdy nerozvedl. Současně tvrdil, že na vilu neexistuje žádný posudek a ani neměl potřebu ho dělat. To je OK, mít ho nemusí, ale pro stanovení kupní ceny a předpokládaných celkových nákladů (bude na to mít dost peněz) musí mít orientační odhad nákladů rekonstrukce.

2. Můžeme vyfotit či nafilmovat aktuální stav interiéru vily?

Veškerá tvrzení Mynáře o stavu vily jsou pouze jeho neprokázaná tvrzení. Pokud stav skutečně odpovídá popisovanému a on chce obhájit tento jediný argument pro podezřele nízkou ceny vily, nebude mít s jednorázovým přístupem novinářů a případných odborníků problém.

Současně se nemusí obávat ani ohrožení soukromí, protože dle jeho slov “dojde k celkové rekonstrukce, kdy zůstanou pouze obvodoné zdi”. Tím pádem současný stav vily nebude mít s budoucím stavem nic společného.

Podle mých informací ve vile žádné práce zatím neprobíhají.

3. Jakým způsobem a od koho jste se o prodeji vily dozvěděl? Byl prodej inzerován realitní kanceláří a jakou?

Jedna z podstatných otázek. Mynář řekl, že měl vilu v hledáčku. Jak se o ni dozvěděl však neřekl, a redaktor ČT24 toto téma zcela hloupě opustil. Realitní nabídku této vily dosud nikdo nenašel a domnívám se, že ani neexistovala.

4. Předchozí příjem Mynáře & majetkové přiznání

Mynář otázku financování vily (placena bez úvěru) vyřídil tvrzením, že si na to vydělal dříve. Chybí mi analýza zisků, obratů firem, ve kterých Mynář působil a odhad, zda k takovému příjmu skutečně mohlo dojít. A to i ve vztahu k jeho aktuálnímu rozvodu. (i když předpokladám, že 5.5M dohromady za 20 let dal).

Opakovaně a neodbytně žádat o majektové přiznání. Mimochodem, při rychlém pohledu na zákon o střetu zájmů 159/2006 mi připadá, že by podle něj měl Mynář majektové přiznání podávat. (§ 2 2c, § 2 3a-b).

 

Vážení novináři, buďte prosím důslední. Získáním odpovědí na výše uvedené otázky získáte dostatek podkladů k zjištění, zda nákup podezřelé levné vily vysokým státním úředníkem bylo v pořádku, či se jedna o podezřelý a dalšího zkoumání hodný obchod.

print

2 thoughts on “Mynářova vila – otázky, které nepadly (a doufám padnou)

  1. Milan says:

    Vcelku nechapu proc Te boli brisko,ze si nekdo koupil barak za xxx penez…boze co je komu do toho?Koho zajima nejaky odhad a ceny obvykle pro pozemek atd…atd…Kdyby mu to cele byvaly majitel daroval bo prodal za 1 korunu….co na tom,kdyz se tak dohodli?Proc by Ti nekdo mel predkladat nejake analyzy zisku a obratu?A nejake odhady prijmu?Co Ti je po tom??Ty proste nemas tema…tak si jako spousta jinych “novinaru” potrebujes nejaky radoby narodni skandal vyrobit vid?

    • michal says:

      Byt to bezny obcan, je mi to jedno. U jednoho z nejvyssich statnich uredniku mi to jedno neni. Je placen z nasich dani, rozhoduje o podstatnych otazkach, pak mi jeho podezrele majektove zmeny (a toto je jednoznacne podezrely obchod) nejsou jedno.

Comments are closed.