Křik a hluchota tupců

Před několika dny navštívil premiér Nečas Bavorsko a měl zde krátký proslov. Tato slova však vzbudila velkou pozornost.

Litujeme, že poválečným vyháněním, jakož i nuceným vysídlením sudetských Němců z tehdejšího Československa, vyvlastňováním a odnímáním občanství bylo způsobeno mnoho utrpení a křivd nevinným lidem, a to i s ohledem na kolektivní charakter přisuzování viny,

Nejostřejši reakce zaznamenal – již tradičně – server Parlamentní list. Za pozornost tyto reakce stojí proto, že jsou řečeny buď vysokými úředníky státu, či osobami volenými.

„Prezident Edvard Beneš po druhé světové válce varoval před takovými gaunery, kteří se budou omlouvat Němcům. Kdo mu dal právo, aby se za nás omlouval? On nevidí to bezpráví, které páchali Němci na Češích? Válka nezačala v květnu 1945, ale pro nás de facto už v době Mnichova v roce 1938. On nevidí ta zvěrstva, která prováděli Němci na českých občanech? Ty statisíce obětí? Sakra ať už se sebere a jde do hajzlu. Omlouvám se, ale to už fakt nejde říct slušně. Od tohoto okamžiku pozbyl jakéhokoli práva být českým premiérem, měl by úplně odejít z politiky. Tohle už přesahuje jakékoli meze,“ rozzlobil se Jaroslav Doubrava, senátor Parlamentu České republiky.

Adresa kanceláře: Pařížská 19, Ústí nad Labem, 400 01
Tel.: +420 603 575 784, +420 257 072 526 , email: doubrava.jar@tiscali.czdoubravaj@senat.cz,

Nezapomněl se ozvat tradičně mimochodný hlas vicekancléře prezidenta republiky Hájka.

Je nutno číst celý projev. Je šokující a tragický. Je to báze, na které v kombinaci s Lisabonskou smlouvou a věrolomně neratifikovaným ´Klausovým dodatkem´ se doširoka otevírají dveře k majetkovým nárokům odsunutých Němců. Petr Nečas tak ve zničujícím oblouku vede ODS do pozice Občanského hnutí. Kruh se uzavírá. ODS jako obránce českých národních zájmů tím vyklízí pozice. Jako ve všem ostatním. Je to výprodej v přímém přenosu.

Zazněl i kritický hlas z vlastního tábora, europoslanec ODS Jan Zahradil.

Mně opravdu nemůže nikdo podezřívat z toho, že bych někdy použil podobnou terminologii. O návštěvě Petra Nečase v Bavorsku mi není nic známo, ani o jejích motivech a pozadí.

A nikoliv pouze jeden.

“S formulacemi takzvané omluvy nesouhlasím, zejména s větou ´hledání společné interpretace dějin poskytne morální satisfakci”. Komu? Zřejmě sudetským Němcům. Co bude výsledkem takové ´nové´ společné – asi tedy jednotné – interpretace dějin? Zřejmě to, jak kdysi v Evropském parlamentu řekl Hans-Gert Poettering: nebylo viníků, byly jenom oběti. A to by mě skutečně již musel můj dědeček, příslušník hnutí odporu zastřelený 1945 příslušníky SS, příjít v noci strašit. A měl by pravdu a dobře by udělal,” dodal rozzlobeně europoslanec ODS  Ivo Strejček.

Proč se tím zabývám?

V úvodu zmíněné věty je doslovná citace z Česko-německé deklarace, podepsané 21.1.1997 předsedou vlády Václavem Klausem a a ministrem zahraničních věcí Josefem Zieleniecem, za Německo spolkovým kancléřem Helmutem Kohlem a spolkovým ministrem zahraničí Klausem Kinkelem.

Citace z 16 let starého dokumentu, podepsaného “tatíčkem” a “vzorem” všech  (s výjimkou primitiva Doubravy) komentujících pánu.

Přesněji tupců, křiklounů a hlupáků.

10
print
Tagged , , , ,