Facebook free call a $8.5mld vyhozených z okna

Dnes spustil Facebook zdarma volani na všechna US čísla pro iOS uživatele aplikace Facebook Messenger. Tento fakt postihne hodně hráčů, včetně klasických telco operátorů, ale jedna firma si to vyžere obzvlášť – Microsoft.

10.května 2011 koupil Microsoft firmu Skype. Krok, který byl všeobecně vnímán jako správný, ale za zcela nesprávnou cenu. Skype stál $8.5mld. Neexistoval analytik, který by tuto cenu považoval za správnou, či dokonce nízkou. Ani burza nebyla nadšená. Po nástupu Google HangOut a nyní Facebook Messenger Free Call může Microsoft pomalu přemýšlet, kolik z 8.5mld odepíše už letos, a zda ten zbytek už příští rok.

Na zavěr malá ukázka zoufalých akvizičních schopností Microsoftu za posledních 5 let:

  • reklamní síť aQuantive (2007) za $6.333mld, kompletně odepsáno v 2012
  • producent mobilních telefonů Danger (2008) za $0.5mld, výsledný produkt SideKick ukončen 2011, další provozní ztráty v mld USD.
  • Greenfield Online (2008) za $0.48mld, výsledek po 4 letech neviditelný
  • Skype (2011) za $8.5mld
  • Yammer (2012) za $1.2mld

Celkem pěkných $17mld.

 

print
Tagged , ,

5 thoughts on “Facebook free call a $8.5mld vyhozených z okna

  1. borekb says:

    MS má nějakou investici ve Facebooku a vlastní Skype. Nemůže to být tak, že třeba ta technologie pro FB volání je interně realizovaná Skypem? Nevím, jen mě to napadlo.

    • michal says:

      Co vim tak ne. A pro FB by mi takove reseni nedavalo smysl

  2. No původně se mluvilo o tom, že MS koupil Skype, protože má ve všech státech vyřešené propojení na telefonní linky, a že to MS chce do Lyncu, navíc aby Lync uměl federaci se Skypem (což myslím dnes funguje). Ale jestli to je pravda, nebo to byla jenom něčí spekulace, to nevím, a 8,5mld USD je za to trochu dost.

  3. Koral says:

    No nevím, taky se mě zdá, že to MS poslední dobou vede od desíti k pěti, konkurence útočí ze všech stran a on ještě krvácí kvůli vlastním rozhodnutím.

  4. Přijde mi, že posledních pár let Microsoft tápe a nedokáže se moc prosadit. Navíc poslední dobrej produkt byli windows 7. Zajímalo by mě jaký dopad bude mít Facebook volání na Skype uživatele – podle mě skype začne pomalu ale jistě uživatele ztrácet.

Comments are closed.