Filmotéka pro AppleTV snadno a inteligentně

Pořídil jsem si AppleTV3 (proboha proč?). AppleTV3 (ATV3) je víceméně tupý přehrávač videí, muziky a streamů. Z videa podporuje H.265, a MPEG-4 AVC videa, MP4 a M4V kontajnery, u audia AAC, AIFF, Apple Lossless, MP3 a pár dalších.

U M4V kontajneru se trochu zastavím. Je to vlastně MP4 kontainer, podporující navíc DRM a AC3 (Dolby Digital) audio. Fakticky (nikoliv technicky) je obdobný jako Matroska (MKV), takže podporuje více audio streamů a více titulků, vše v jednom souboru. Bezproblémová podpora multi streamů a hlavně soft subtitles pro mě byla hlavní podmínka před rozhodnutím koupit AppleTV. BTW, zdá se že i piráti přecházejí na AppleTV ;-).

Soft subtitles jsou titulky s časováním uložené v textové formě. Při přehrávání videa se musí přehrávač postarat o jejich zobrazení a vyrendrování do obrazu v reálném čase. Tzn. kdykoliv je možné říci, že titulky chcete při přehrávání vidět, či nikoliv.

Hard subtitles jsou naopak titulky natvrdo “vypálené” do obrazu a není cesta jak je z obrazu dostat pryč. Mezi stupeň jsou titulky ve formě obrázků, které jsou mimo obraz. (typicky VOBSUB titulky u DVDček). Ty je možné vypnout, ale převést na text jdou jen pomocí OCR analýzy obrazu.

Má domácí filmotéka obsahuje 250+ filmů a 47 TV seriálů/900 epizod (ok, jen 18 seriálů z nich je komplet TopGear). Nějakých slabých 3TB dat, převážně v AVI, MKV, titulky v extra souborech SRT, SUB.

Většina originalních souborů byla na starém Synology NAS (max. transfer rychlost jen kolem 120 Mb/s) na 1Gb síti, zkonvertované soubory tamtéž.

Samotná videa se konvertovala 45 dní 24/7, prakticky bez obslužně. Otagování (v iVI před vložení do fronty na konverzi) vyžadovalo kontrolu a občas ruční zásah či ruční otagování, v součtu čistého času 40 hodin.

Po pořádné přípravě a zkoušení jsem vybral a použil tuto sadu softwaru pro převod všech médií do iTunes:

iVI Pro

iVI Pro stojí $9.95, je to inteligentní konvertor video formátů s podporou pass-throu, více audio streamů, titulků, tagování videí a seriálů a podporou HW enkoderu Turbo.H264. Kombinace všech těchto parametrů spolu s přijatelnou cenou a odzkoušenou funkčností rozhodla.

Kupte iVI Pro verzi z jejich webu. iVI v AppStore stojí stejně, ale neumí konvertovat DVD (omezení kvůli pravidlům AppStore).

Konverze (interně) probíhá celkem standartně. Původní video se rozdělí na jednotlivé části (video, audio, titulky, tagy), co je potřeba se zkonvertuje, co je ve správném formátu (typicky video v H.264) se prostě zkopíruje a nepřekódovává se znovu (= úspora času a hlavně ponechání kvality obrazu) a složí se to do M4V kontajneru.

V praxi to znamená, že MKV obsahující 10 jazykových titulků a 4 audio streamů (z toho 3 ruské) je možné snadno předelat na EN/CZ only video. iVI automaticky přidá SRT titulky (podle jména souboru), občas i odhadne jazyk.

Titulky a AppleTV

Soudruzi v AppleTV slavnostně přidali českou lokalizaci ovládání, ale z neznámého důvodu nepřidali čestinu do seznamu jazyků v nastavení defaultního jazyka titulků, které se zapnou při přehrávání.

Jsou 2 cesty, jak se s tím poprat. První spoléhá na to, že to Apple někdy v tomto století opraví a titulky do M4V označit jako “české”

Já zvolil jinou cestu. Pokud mám ve videu pouze jedny titulky (většinou české), nechal jsem jim označení anglické. Většinu titulků mi iVI defaultně označila jako EN, takže jsem ušetřil čas klikáním a splést si je ve videu nejde. Pokud však u filmu mám titulků více (typicky EN a CZ), pak jsem je nastavil jazykově správně a v AppleTV musím titulky přepnout ručně. Hromadná tohoto nastavení je v budoucnu celkem snadná. Teď je to výhodné a až bude třeba, změním to během hoďky dvou.

Tagování

iTunes podporují stovky údajů, které je možné k videu a audiu přidat. Od popisů, herců, kategorií či ratingů po obrázky obalů. Zdá se to jako pitominka, ale přes všechno je možné hledat (např. všechny filmy s Bartoškou), omezovat přístup pro děti (rating) či si jen udělat videobanku hezkou. Apple TV základní sadu podporuje a zobrazuje.

Při diskuzi s pár lidmi o iTunes a AppleTV se mě snažili přesvědčit, že otagované filmy je pitomost, zbytečnost. Nesouhlasím. Stejně jako si neumím představit mít nepopsanou (otagovanou) MP3 muziku (autoři, alba, pořadí), tak mi vyhovuje mít totéž i u filmů. Zvlášť když je to tak snadné a skoro automatické.

iVI Pro podle existující tagů (u MKV) nebo podle názvu souboru odhadne, o jaký jde film či díl seriálu a prohledá dostupné db filmů (The Movie DB  a TagChimp) a seriálů (The TV DB). Spolehlivost je tak 90%. Čím lépe pojmenované soubory, tím lépe. CZ filmy a seriály jsou pokryty trochu hůř. Škoda, že iVI neumí publikovat zpět do databází, protože bych tam tak pár desítek ručních záznamů přidal.

DVD

iVI umí zkonvertovat DVD (TS_Video adresář), ale ovládání je nešikovné a konverze neskutečně pomalá (60 min DVD konvertuje 2-4 hodiny). Konvertuje pomoci ffmpeg (stejně jako HandBrake), a na CPU je to moc. Určitě existují lepší DVD konvertoty (na PC určitě), ale zatím neplánuju převést své DVD do MP4. To je raději stáhnu z torrentu.

99% konverze filmů a seriálů odvedl iVI Pro, a odvedl ji dobře.

Turbo H.264

Konverzi všech videí jsem dělal na starém MacMini (Early 2009), Intel 2GHz Core 2 Duo. CPU mizerné, pomalé. Koupil jsem proto Turbo H.264, což je HW encoder videa do H.264. Pro svoji činnost trochu CPU potřebuje (bral 30-50%), ale zrychlil konverzi 3x-10x. Zaleželo na zdrojovém videu a cílové kvalitě. 1080p video konvertoval kolem 30 snímků/s, 720p kolem 50sn/s, u 640p se dostal i k 100sn/s. Na stroji s rychlejší paměťovou sběrnicí a CPU by to mohlo být i rychlejší.

Dodávají k tomu program na konverzi videí, dá se používat, umí i základní tagování, ale ručně. Na rychlost konverze to vliv nemá.

HandBrake

HandBrake je na OSX všeobecně známé konvertítko videí. Má stovky nastavení, podporuje skoro vše, má stovky nastavení. Nemá zatím AppleTV profil a hlavně neumí automaticky tagovat. Použil jsem ho na konverzi několika málo filmů, které nešly zkonvertovat v iVI Pro (obskurní formát či poškozené video). Některé výsledky byly špatné a neměl jsem chuť ladit parametry do zblbnutí. Nepodporuje Turbo.H264.

iDentify

iDentify je must-have tool, skvělý program na hromadné tagování videa. Umí prohledávat více db filmů současně (iVI ne). více zdrojů obalů, je inteligentnější a umí pracovat s iTunes. Pokud do iDentify přetáhnu filmy z iTunes, po změně tagu donutí iTunes updatnout db. Otagování se dělá lokálně a uložení do M4V až najednou na konci. Po uložení to seznam filmů v programu smaže. Maličkosti, ale milé a zrychlující práci. A je zadarmo 😉

sub2srt

Část titulků jsem měl v sub formátu, který iVI nepodporuje. Tímto scriptem jsem je konvertoval (až na dvě výjimky úspěšně). Zkoušel jsem jich více, tento neměl problém s Win1250 kódováním a fungoval hodně spolehlivě.

SubDownloader

Prima program na nalezení a stáhnutí správných (=správné časování) titulků k filmům/seriálům. Titulky se hledají podle digitálního otisku filmu (resp. kombinace hashe první a poslední části filmu), takže titulky stahujte před konverzí filmů do M4V.

print
Tagged , , , , , , , , , ,

5 thoughts on “Filmotéka pro AppleTV snadno a inteligentně

  1. catt says:

    Chápu to tak, že starý Mac slouží jako iTunes knihovna, přičemž soubory jsou uložené na Synology a filmy pouštíš přes AppleTV?
    Já zatím používám nový Mac Mini a XBMC, který bohužel nemá nejlepší spolupráci s iTunes, ale zase se dobře ovládá dálkovým ovládáním.

    • michal says:

      Ano. Nechci MiniMac do obejvaku, takze to funguje presne takto. XBMC jsem na OSX nezkousel, pred 1,5 rokem jsem to dal na PC a byla to hruuuuuza.

  2. Jindra Šaur says:

    Mám podobnou kombinaci – aTV, Synology, iVI. Jenom těch filmů mám mnohem méně. Zjistil jsem totiž, že stejně buďto nekoukám na nic, nebo stále dokola na ty stejné, takže jsem udělal čistku 🙂
    aTV používám jenom pro přehrávání YouTube (protože jej moje TV neumí) a streamování z iPhone a iPadu.
    Přehrávání z NASu umí TV nativně a proto používám tento způsob.
    Přesto bych si aTV klidně koupil znovu. Mám sice starý MacMini připojený k TV jako přehrávač, ale pro nás lenochy je aTV na přehrávání YouTube pohodlnější řešení :-))

  3. Drnec says:

    A proč proboha nezkusit Seas0npass + aTV Flash nebo XBMC?

    • michal says:

      ATV3 nejde zatim jailbreaknout a jak jsem psal – nechci travit cas hledanim hacku a workaroundu.

Comments are closed.